Practice of Joy Before Death

ELEGIA Messinki, kuolleen eläimen jäänteet Brass, original substances of a dead animal 200 x 300cm 2016
ELEGIA
Messinki, kuolleen eläimen jäänteet
Brass, original substances of a dead animal
200 x 300cm
2016

Toni R. Toivonen creates art by oxidizing metal with animal carcasses.

… he pulls off the cover and from under it lifts up a bloody frozen head of a calf. It had to be cut off, to save the mother in a difficult childbirth. The mother died as well, so later on both mother and child will be rotten as a part of his art. Toivonen lifts up carcasses with a tractor and places them on brass sheets, and in the chemical process of meat and metal “paintings” are born.

Free translation (original text IMAGE-magazine, Tero Kartastenpää)

GIVING BIRTH AND DYING STILL Messinki, kuolleen eläimen jäänteet Brass, original substances of a dead animal 200 x 300cm 2016
GIVING BIRTH AND DYING STILL
Messinki, kuolleen eläimen jäänteet
Brass, original substances of a dead animal
200 x 300cm
2016
SUNFLOWERS Messinki, ihmisen istukan jäänteet Brass, original substances of human a placenta 120 x 100cm 2016
SUNFLOWERS
Messinki, ihmisen istukan jäänteet
Brass, original substances of human a placenta
120 x 100cm
2016
MADNESS Auringonkukat, pigmentti, akrylihartsi, akrylilasi Sunflowers, pigment, clear cast resin, plexi glass 31 x 24 x 10cm 2016
MADNESS
Auringonkukat, pigmentti, akrylihartsi, akrylilasi
Sunflowers, pigment, clear cast resin, plexi glass
31 x 24 x 10cm
2016

 

Katson ulos ikkunasta. Tänään paistaa aurinko.

Kun tarpeeksi katsoo, polttaa se silmiin valkoisen aukon ja äkkiä maata peittävä lumikin näyttää mustalta. Musta lumi peittää alleen kammion, jossa sonni vasikka lepää.

“Ofcourse the bull himself is also an image of the sun, but only with his throat slit.” (-Georges Bataille)

Luen, että pään katkaisu ja oman kurkun leikkaaminen ovat tapoja kuvata aurinko. En tiennyt tätä viikko sitten kun laitoin teoksen “tekeytymään”. Vasikka lepää lumen alla messinkilevyn päällä. Vasikan pää lepää irti ruumiista, ihan siinä vierellä. Lapsi ei mahtunut syntymään ja jotta äiti pelastuisi täytyi lapselta leikata pää irti ja synnyttää se osissa. Hetkeä myöhemmin myös äiti menehtyi. Traagisuus on hetken kaunista ja nyt käsissäni on kirja, joka sanoo että vastaus on “aurinko”.

− …Hän pyysi auringolta neuvoa ja katsomalla suoraan sitä kohti, hypnotisoi itsensä ja oletti, että vastaus oli: Kyllä. Itsemurhaharkintojen jälkeen tämä ei voisi olla kovinkaan vaikeaa. Kyllä, voinhan ainakin tehdä tämän…

− Ja “tämä” …

Ilman kipua tai epäröintiä mies puri sormensa irti.

Mies oli lukemansa Vincent Van Gogh:in elämänkerran sekä juomansa ehkä rommin tai konjakin vaikutuksien alaisena. Yhteys miehen (taiteilijan) ja (toisen taiteilijan) Vincent Van Goghin kanssa lienee lähinnä muodollinen: hampaat ehdottavat sormen irrottamista niin kuin ehdottaa terä korvan irti leikkaamista.

Auringolla oli osansa myös Van Goghin elämässä. Hänen teoksissaan aurinko “kaikessa loistossaan” ilmestyy vasta korvan leikkuun jälkeen aikana, jonka taiteilija vietti parantolassa. Täällä Van Gogh tekee merkittävimmät teoksensa ja teosten välillä, tuijottaa parantolan ikkunasta ulkona sokaisevaa aurinkoa, suoraan kohti. (Tätä pidettiin yhtenä hulluuden merkeistä.)

− Entäpä auringonkukat?

Paul Gauguin maalasi usein muististaan. Eräs maalauksista esittää hänen aikalaistaan (ja ystäväänsä ennen välirikkoa) Van Goghia maalaamassa auringonkukkia. Gaugunin tapaan myös Van Gogh maalasi muististaan. Hän muisti yksin pitkässä varressaan kasvavan auringonkukan. Muut kukat hän maalasi tuoreina, mutta auringonkukat toisinaan kuihtuvana tai kuolleena. Korvanleikkuu aikoinaan Van Gogh maalasi myös kaksi maalausta, joissa kummassakin tuoli: ensimmäinen Gauguinin, sen päällä kynttilässä elävä tuli sekä toisen, omansa, jonka päällä sammunut tupakkapiippu (sammutettu, tukehtuva sydän).

− Jos aurinko ja lakastuva auringonkukka tappelisivat, kumpi voittaisi?

Aurinko on melko epäröimätön suhteessa lakastuvaan auringonkukkaan. Mutta oli kuinka kuollut tahansa, auringonkukka on myös itse aurinko. Aurinko, joka on vahingollinen ja vaikka elossa, silti tavallansa sairas, aivan “rikin värinen” (Van Goghin sanoin).

 

Helsingin Sanomat

http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002930335.html

SUOMEN KUVALEHTI Juttu lehdessä: 4.11.2016

IMAGE Juttu lehdessä: Toukokuu 2016

Etelä-Suomen Sanomat 15.7.2016:

http://www.ess.fi/uutiset/kulttuurijaviihde/art2286393

http://www.ess.fi/uutiset/kulttuurijaviihde/art2286414