The Art of Baswaren voitto nuorelle nykytaitelija Toni R. Toivoselle

JONKIN ON HAJOTTAVA - SOMETHING MUST BREAK Ruoste, pigmentti, ja vuoden 2013 alkuperäinen teos (rauta, paperi, mustesuihkutuloste) Rust, pigment, and original art work from year 2013 (iron, paper, ink jet print) 200 x 150cm 2014
JONKIN ON HAJOTTAVA – SOMETHING MUST BREAK
Ruoste, pigmentti, ja vuoden 2013 alkuperäinen teos (rauta, paperi, mustesuihkutuloste)
Rust, pigment, and original art work from year 2013 (iron, paper, ink jet print)
200 x 150cm
2014

– kilpailu viettää 15. juhlavuottaan kansainvälisesti

Toni R. Toivonen on voittanut viidennentoista nuorille taiteilijoille suunnatun The Art Of Basware -taidekilpailun. 26-vuotias Toivonen sai voittotyöstään ”Jonkin on hajottava – something must break” 5000 euroa. Jo perinteeksi muodostuneeseen taidekilpailuun osallistui lähes kaksisataa taitelijaa yhteensä 458 teoksella. Kilpailu laajeni tänä vuonna juhlavuoden kunniaksi kansainväliseksi.

Kilpailuun lähetettyjen teosten määrä kasvoi jonkin verran viime vuodesta ja siihen saatiin mukaan myös Suomen ulkopuolisia taiteilijoita. Voittajatyön lisäksi kilpailun parhaimmisto, yhteensä 48 teosta, on nähtävillä Helsingin Musiikkitalon näyttelyssä 9.4.- 1.5.2014.

Kilpailun voittanut Toivonen asuu tällä hetkellä Siuntiossa ja opiskelee maisteritutkintoa Helsingin Kuvataideakatemiassa. Hän on aikaisemmin opiskellut myös Turun Taideakatemiassa. Toivonen osallistui kilpailuun nyt kolmatta kertaa.

”Olen erittäin kunnianhimoinen ja minulla on tavoitteet korkealla. Siksi voitto on minulle iso asia. Pidän tästä työstä erittäin paljon, se on sellainen, jonka takana voin todella seistä. Teos syntyi jo vuonna 2013, mutta en ollut siihen silloin tyytyväinen. Tänä vuonna aloin muuttaa ja tuhota joitakin aikaisempia teoksiani ja tämä oli yksi niistä. Tuhon kautta se ikään kuin syntyi uudestaan ja alkoi puhutella minua. Elämä ja asiat ovat usein kaksijakoisia ja se näkyy myös tässä”, Toivonen kertoo teoksestaan.

Toivosella on klassinen pohja, mutta hän on muuttanut tyyliään viime vuosina. Tällä hetkellä hän keskittyy esittävän taiteen sijaan enemmän tekoon ja läsnäoloon, ja hän käyttää töiden valmistuksessa usein apuna omaa kehoaan.

Nuorille, alle 30-vuotiaille tarkoitetun taidekilpailun tämän vuoden teemana oli Growth – kasvu. Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi jälleen Taidemaalariliiton asiantuntija Paula Holopainen. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat Taidemaalariliiton Raija Heikkilä, Avotakka-lehden AD Marjo Saarela, valokuvaaja Sami Kulju, Baswaren Chief Marketing Officer Steve Muddimansekä viestintäpäällikkö Sirje Ahvenlampi.

”Kasvu tapahtuu vanhan tuhoutuessa, uusi syntyy tuhkasta. Toni R. Toivosen teos, Jonkin on hajottava, kertoo tämän totuuden ymmärtämisestä. Hän muutti vanhaa maalaustaan kollaasitekniikalla käyttäen puhdasta rautaa. Kiinnittämällä ja poistamalla paperia metallille teos muuttui toiseksi”, Holopainen kertoo voittajatyöstä.

Vuosittain vaihtuvan teeman käsittely- ja toteutustapaa ei ole rajoitettu, vaan taiteilijat voivat tulkita aihetta vapaasti oman näkemyksensä mukaan. Tänä vuonna mukana oli ensimmäistä kertaa kolme videoteosta. Lisäksi kilpailuun lähetettiin muun muassa maalaustaidetta, veistoksia ja valokuvia.

”The Art of Basware -taidekilpailu on syntynyt halusta edistää nuorien taiteilijoiden uraa ja kehittymistä. Uskomme, että innovaatiokyvyn, määrätietoisuuden, luovuuden ja verkostumisen välillä vallitsee vahva yhteys”, toteaa Baswaren Chief Marketing Officer Steve Muddiman.

Basware lunastaa voittajateoksen jo varsin kunnioitettavaan, 85 teoksen kokoelmaansa 5000 eurolla. Kokoelma kasvaa vuosittain paitsi kilpailun voittajateoksella, myös muilla teoksilla. Kilpailun työt ovat esillä ja lunastettavissa Musiikkitalon näyttelyssä 9.4.-1.5.2014.  Viime vuonna kilpailun voitti Viljami Heinonen teoksellaan Scarecrows.

Basware tekee tämä vuonna yhteistyötä myös ArtHelsingin kanssa Habitare-messujen yhteydessä syyskuussa, jonka yhteydessä järjestetään The Art of Basware -juhlanäyttely.

Lisätietoja: suomeksi www.basware.fi/art ja englanniksi www.basware.com/art sekä tapahtuman Facebook-ryhmässä. Tämän vuoden näyttely tulee olemaan nähtävissä myös Baswaren Pinterestissä http://www.pinterest.com/basware/.