PRESENCE  |  Maalaus & installaatio

12.3. – 30.3.2014. 

Kaaos tuo esiin kuvia, kuvia jotka minun on pakko tehdä. Vailla yhteistä lähtökohtaista teemaa, on syntyvillä kuvilla kuitenkin yllättävän paljon yhteistä. Yhteistä on tunnetila, mutta tunne ei kuitenkaan ole yksiselitteinen vaan Hyvässä teoksessa toivo ja epätoivo kohtaavat.

Tekemisessäni korostuu elämän dualistisuus, toivo ja epätoivo, syntymä ja kuolema, voima ja herkkyys. Amerikkalaisessa abstraktissa ekspressionismissa sanotaan kankaan täyttyvän yhtälailla vihasta, kuin kauneudestakin, joista kummatkin ovat samalla tasolla.

Kyse on asioista, jotka eivät ole.

Näyttelyn teoksissa poistaminen on yhtälailla roolissa, kuin niiden rakentaminen. Mahdolliseen katoamiseen ja varmaan kuolemaan liittyy voima, joka on jopa rakentamista todellisempi. Tämä katoavaisuus todentuu muun muassa liitutauluille tehdyissä teoksissa. Samaa potentiaalisen katoamisen energiaa kantaa myös näyttelyn installaatio ‘When we were immortals’, jossa gallerian lattialla makaava ja hiljaa hengittävä musta karitsa on pienenä ison tilan lattialla vaarassa jäädä jalkoihin. Näyttämällä teoksen haavoittuvaisuuden haluan tuoda esille ihmisen katoavaisuuden.

Näyttelyn nimi viittaa läsnäoloon ja prosessiin sekä yhtälailla intuitioon, joka on yhä useamman syntyneen teokseni välittäjänä. Läsnäolosta puhuu esimerkiksi omalla nukkumisella syövyttämäni jälki kahden ihmisen mittoihin leikatulla kullanhohtoisella messingillä. Näin todentuu myös näyttelyn toinen vahva elementti, yksinäisyys.

Huomaan hiljalleen jättäväni taakseni perinteisen maalauksen kehykset. Osittain tästä syystä Taidemaalariliiton galleria toimii loistavana estradina tämänhetkiselle taiteelliselle prosessilleni.

PRESENCE in tm-gallery Helsinki FIN spring 2014 

In my current artistic process the duality of life is highlighted. Without a defined common theme the emerging images have surprisingly much in common. In common is the emotion, the emotion is not however straightforward, but in a good work of art hope and despair collide.

In my work, removal is in equally essential role as construction. Potential disappearing and certain death are connected with a power even more real than constructing. By highlighting the vulnerability of the artwork you bring out the human transience.

Erottajankatu 9 B

00130 Helsinki  / Skillnadsgatan 9 B, 00130 Helsingfors

Avoinna: ti-pe 11-17, la 11-16, su 12-16

Öppet: ti-fre 11-17, lö 11-16, sö 12-16

http://www.painters.fi/tmgalleria/galleriaesittely.html

 

Arviot:

http://www.hs.fi/kulttuuri/Nuoren+kuvataiteilijan+debyytti+vakuuttaa/a1395212439353

http://www.rajalinjalla.blogspot.fi/2014/03/toni-r-toivonen-presence-maalaus.html

 

PRESENCE kuvina – Images

Kiitos tuesta  Taiteen Edistämiskeskus!
Thank you for your support Arts Promotion Centre Finland!